Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind begint al vanaf de geboorte. Als baby, peuter en kleuter zijn kinderen al constant bezig met de band met hun vader, moeder, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes.

Ook nu je kind volwassen en zelfstandig wordt, is de sociaal-emotionele ontwikkeling nog steeds heel belangrijk.

 

Contact met anderen

Je kind legt inmiddels zelf contacten met anderen. De meeste jongeren beleven veel steun en plezier aan hun vrienden en vriendinnen. Vriendschappen zijn goed voor het zelfvertrouwen en geven jongeren een positief zelfbeeld.

 

Inlevingsvermogen

Hoe ouder je kind wordt, hoe beter het zich kan verplaatsen in de gevoelens en opvattingen van anderen. Dit is heel belangrijk, want doordat je kind zich goed kan inleven in anderen, leert het beter omgaan met afspraken, regels en conflicten.

 

Sociaal-emotionele problemen

Sommige jongeren ondervinden problemen in hun sociale en emotionele ontwikkeling. Dat kan te maken hebben met aandoeningen zoals autisme, ADHD en persoonlijkheidsstoornissen. Je kunt je kind helpen door het de ruimte te geven om zelf antwoorden te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

Naar volwassenheid

Jongvolwassenen groeien toe naar zelfstandigheid. Ze zijn met zichzelf bezig en gaan door met ontdekken wie ze zijn; de ontwikkeling van hun eigen identiteit gaat nog door. Jongeren kijken soms nog kritisch naar zichzelf: wat kan ik, hoe zie ik eruit? Toch zijn ze nu minder onzeker en kwetsbaar dan in de puberteit.

 

Begeleiden naar volwassenheid

Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om zich onafhankelijk te gedragen en zelf initiatieven te nemen. Moedig je kind bijvoorbeeld aan om op zichzelf te gaan wonen.

 

Verliefdheid en seks

Verliefdheid speelt in het leven van de meeste jongeren een behoorlijk grote rol, ook al vertellen ze jou daar misschien niets over. In deze fase delen jongeren lang niet alles met hun ouders.

Als je kind verkering heeft, kan dat bij jou als ouder vragen oproepen over zijn of haar seksuele ontwikkeling. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek blijft over dit soort dingen.

 

Verkering en seks

Als je kind verliefd is en de liefde wederzijds is, kan er een relatie ontstaan. Seks is daar meestal een onderdeel van, maar er zijn ook jongeren die met anderen naar bed gaan zonder dat ze verliefd zijn.Het is belangrijk dat je kind weet welke voorbehoedsmiddelen er zijn, hoe ze werken en ze ook echt gebruikt.

 

Seksuele identiteit

Als puber heeft je kind al meer interesse gekregen in seksualiteit. In de fase van adolescentie gaan jongeren verder met het ontdekken van seksualiteit. Sommige jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring al gehad, andere kunnen daar nu aan toe zijn. In  deze fase kunnen jongeren ontdekken dat ze homoseksueel of biseksueel zijn.