Groei bij peuters
Of je kind goed groeit, kun je bekijken door de lengte in te vullen op een groeicurve. Bij kinderen tot 4 jaar meet de medewerker van het consultatiebureau bij ieder bezoek het gewicht en de lengte van je kind. Op de groeicurve in de GroeiGids kun je zien volgens welke lijn je kind zich ontwikkelt. In sommige perioden maken kinderen een groeispurt door.
Hoe hard groeit je peuter?
Je kind groeit nu niet meer zo snel. In het eerste levensjaar groeien kinderen 25 centimeter. Tussen 1 en 2 jaar groeien ze 12 centimeter, tussen 2 en 3 jaar 10 centimeter en tussen 3 en 4 jaar ongeveer 8 centimeter.
Vanaf 3 jaar kan je peuter last krijgen van ‘groeipijnen’. Dat zijn pijnen in de kuiten, armen of scheenbenen. De term groeipijn klopt eigenlijk niet, want die pijn heeft niks te maken met groeien. We weten eigenlijk niet waar de pijn wel door komt.
Je peuter krijgt een eigen willetje
Het eigen willetje van je peuter wordt steeds sterker. In deze fase willen kinderen alles zelf doen en worden ze steeds zelfstandiger. Voor hun ontwikkeling hebben ze meer ruimte en beweging nodig. Ga daarom regelmatig samen naar de speeltuin, het bos of het strand.
Lichamelijke ontwikkeling peuter
Het is mooi om te zien hoe snel je peuter zich ontwikkelt. Peuters ontdekken en leren elke dag iets nieuws. Ze gaan steeds beter praten en begrijpen steeds meer. Ze ontdekken dat ze zelf ook een mens zijn, en hun eigen wil wordt steeds sterker.
Peuters ontwikkelen zich in hun eigen tempo
Je kunt de groei van je kind volgen met behulp van de GroeiGids, dat je bij van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgt na de geboorte van je kind. Dat is een handig boekje met veel informatie waarin je zelf ook kunt bijhouden hoe je kind zich op allerlei gebieden ontwikkelt.
Motorische ontwikkeling
De motorische ontwikkeling van kinderen kent verschillende mijlpalen. Kinderen leren achtereenvolgens zitten, kruipen, staan, lopen, rennen, huppelen en fietsen. Ze leren hoe ze zich steeds beter kunnen bewegen en hoe ze kun lichaam kunnen gebruiken. Door spelen en bewegen is je kind de hele dag bezig met oefenen. ‘Zelf doen!’ hoort daar ook bij.
Elk kind is anders
Het is goed om te bedenken dat ieder kind anders is. Het kan zijn dat je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller dan het andere.
Wat is een normale groei?
Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn van je peuter af of komt er een knik in, bespreek dit dan op het consultatiebureau. Zij zullen je zo nodig naar de huisarts verwijzen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.
Maak jouw eigen website met JouwWeb