Groei en ontwikkeling Basisschool kind
De eerste 4 jaar groeit je kind heel snel. Daarna gaat het wat langzamer. Gemiddeld groeit een kind van 4 tot 12 jaar tussen de 55 en 75 centimeter en wordt het ongeveer 25 kilo zwaarder. Er verandert dus veel!
Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en meestal verloopt het gelukkig probleemloos. Maar ook wanneer dingen anders lopen dan je gehoopt had, kun je voor informatie op deze site terecht.
Lichamelijke ontwikkeling
Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Jonge kinderen leren zitten, kruipen, staan, lopen, rennen, huppelen en fietsen, meestal in die volgorde. Een kind van 5 jaar kan vaak al op 1 voet hinkelen en zichzelf aankleden zonder hulp. Je kind groeit, wordt zwaarder en wisselt de melktanden.
Prepuberteit
Ook in de prepuberteit volgen kinderen een vast patroon van veranderingen. Je ziet dat meisjes eerder dan jongens een snelle groei doormaken aan het begin van de puberteit. Op welke leeftijd en in welke mate kinderen starten met lichamelijke veranderingen kan erg verschillen.
Groei bij kinderen
Of een kind goed groeit kun je bekijken door de lichaamslengte in te vullen op een groeicurve. In sommige perioden maken kinderen een groeispurt door.
Wat is een groeicurve?
Om de groei van je kind te volgen kun je die vergelijken met de groei van andere kinderen van dezelfde leeftijd. De middelste lijn in een groeicurve geeft aan wat de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van een groep kinderen is van een bepaalde leeftijd. De buitenste lijnen geven de lijnen aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.
Wat is normaal?
Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn af of komt er een knik in de lijn, dan kun je eens met de huisarts overleggen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.
Tussen 4 en 6 jaar groeit je kind ongeveer 6 centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel. Kinderen die snel groeien kunnen last krijgen van groeipijn.
Tussen 6 en 9 jaar groeit je kind snel. Gemiddeld weegt een kind van 6 jaar ongeveer 22 kilo. Met 8 jaar weegt je kind ongeveer 27 kilo bij een lengte van 1,30 meter.
Tussen 9 en 14 jaar groeien kinderen meestal heel snel. Ze maken dan een groeispurt door. Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.
Groeispurt
Vanaf een jaar of 4 groeien kinderen ongeveer 8 centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel 12 centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost. Soms hebben ze last van groeipijn. En ze kunnen eten voor twee!
Zomerse groeispurt
Opmerkelijk is dat kinderen in de zomer vaak extra groeien. Dit komt onder andere doordat ze meer rust krijgen en genieten van de zon en de buitenlucht. Het is goed om regelmatig, maar zeker na de zomervakantie de schoenmaat van je kind even te controleren.
Groeipijn
Kinderen vanaf 4 jaar hebben ’s avonds of ’s nachts wel eens last van groeipijn in hun kuiten of dijen, en soms ook achter de knieën of in de liesstreek. De pijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek.
Wat veroorzaakt groeipijn?
De groeischijven aan het uiteinde van de botten groeien soms hard. Groeipijn ontstaat door extra bloedtoevoer, meegroeiende spieren en zenuwen die extra geprikkeld worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb